Avsnitt 26: Domen mot operatörerna och mediernas jakt på Pewdiepie

I en unik dom fälldes Bredbandsbolaget och ska nu blockera sajter för sina kunder. Hur ska vi förstå det här och sätta det i kontext? Hur allvarligt är det? Olle och Emanuel har olika syn på saken. Klart är att domen är fullkomligt unik.

Och så diskuteras Pewdiepie. Som framställs som antisemit i all världens media. Igen. Varför först nu? Och vad säger det om traditionella medieföretag, näringslivet – och Pewdiepie? När han nu kickas från flera nätverk, vad kommer då hända? Detta analyseras från en rad olika perspektiv.

Partner till podden är TCO och Meltwater. Läs om Clever bot här.

1 kommentar

Skriv kommentar →

  1. Det handlar om den slutliga striden mot en teknik som Film- och TV-branschen har krigat mot under decennier och där lagstiftaren ändrat lagarna och vässat domstolsväsendet vartefter för att krossa den eller de som slåss för att vi ska ha samma rättigheter till Fair Dealing för eget bruk Online som vi har Offline. Upphovsrätt med dess närstående rättigheter är inte äganderätt utan ett tidbestämt monopol där det enskilda landet ska svara för att jämvikt råder mellan upphovsrättspersonen och folkets tillgång till material för privat bruk. Därför är skyddstiden (upphovspersonens livstid + 70 år) densamma för närstående rättigheter helt barock. Ett resultat av internationell intensiv lobby där de som vrider till lagarna lever i en begränsad krets. Har tittat på Christine Lagers roll och funnit följande: Den 21 november 2013 beslutade Regeringen att tillsätta Christine Lager som chef för tvistemålsavdelningen Svea Hovrätt och hon tillträdde den 1 februari 2014. Dessförinnan hade hon enligt en artikel o Dagens Juridik 2013-03-19 utsetts till utredare med ”uppdrag är att föreslå de förändringar som krävs för att säkerställa ett snabbt, kostnadseffektivt och smidigt förfarande vid konsumenttvister. Utredningen startade den 1 april 2013 och skulle vara färdig i slutet av juni 2014.”. Patent- och Marknadsdomstolen och Patent- och Marknadsöverdomstolen inrättades med start den 1 september 2016. Regeringens proposition 2015/16:57 om att inrätta dessa domstolar samt att förse dem med nya lagar inlämnades av Statsminister Stefan Löfven och Justitieminister Morgan Johansson den 26 november 2015. Mellan 1 februri 2014 och 1 september 2016 är C Lager således anställd, som den nya chefen för tvistemålsavdelningen vid Svea Hovrätt, där Patent- och Marknadsöverdomstolen sedan tar vid den 1 september 2016. Hon hade dessförinnan i nästan fyra år varit planeringsdirektör på Domstolsverket efter att tidigare arbetat som enhetschef vid Justitiedepartementet med ansvar för all lagstiftning inom immaterialrätt, advokatbyrån Vinge (Intressant om detta var vid deras Brysselkontor), Uppsala tingsrätt och Svea hovrätt. Den 8 aug 2016 medverkar Christine Lager vid seminarium anordnat av Institutet för Immaterial- Marknadsförings- och Konkurrenträtt vid Uppsala Universitet i Patentbesvärsrättens (PBR:s) lokaler. (PBR:s uppgifter togs den 1 september 2016 över av de nya domstolarna) Vid detta tillfälle talade hon under rubriken ”Hanteringen i Patent- och marknadsöverdomstolen, särskilt om rollen som prejudikatinstans”. Hon presenterades vid detta tillfälle som Christine Lager, Hovrättslagman, Svea hovrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Mediepodden

Tema av Anders NorénUpp ↑