Marknadsstörare. En aktör som kommer in på en marknad och stör den genom att kapitalisera på ett nytt beteende. Genom åren har vi sett hur internettjänster konkurrerat ut hotell-, taxiverksamhet och medier – bara genom att erbjuda sig att koppla ihop människor och göra sig relevanta för nya beteenden.

Mediepodden gör nu en serie om marknadsstörare tillsammans med Postnord. Vi kommer prata med de som stör traditionella aktörer och marknader – ibland utan att ha förstått det själva. Det kan vara tonåringar som skapar medieimperium från sina flickrum. Det kan vara företag som släppt tanken på butik och som nu digitalt kan konkurrera med ett monopol.

Eller så kan det vara ett stort företag som Postnord. Som i Sverige och Danmark fått uppleva att bli marknadsstörd – samtidigt som de marknadsstör i Norge och Finland.

Mediepodden vill tillsammans med Postnord måla bilden av ett nytt medielandskap, där vinnare inte är den som har störst muskler eller är smartast, utan den som anpassar sig bäst till förändring.

I det sista avsnittet av serien gästas Mediepodden av Newsners grundare och VD, Johan Rikner, som berättar om vikten av data och om att använda Facebooks verktyg. Han går också in på hur Sveriges tidningarnas arbete inom sociala medier skiljer sig markant från många andra länders, och berättar om vad som ligger bakom den extremt snabba tillväxt som fick Newsner att på kort tid gå från idé till enorm sociala medier-aktör.